Deelnemen aan zwemwedstrijden

Als lid van GLS Ketelbinkie kun je meedoen aan master zwemwedstrijden in binnen- en buitenland. Tijdens de trainingen wordt je hier technisch en conditioneel op voorbereid. Bij het daadwerkelijk deelnemen aan een zwemwedstrijd komen een aantal zaken om de hoek kijken waar je rekening mee moet houden.

Een zwemwedstrijd kiezen
 • Je kunt uitsluitend deelnemen aan Master zwemwedstrijden (vanaf 20 jaar).
 • Gay zwemwedstrijden worden toegevoegd aan de kalender op de Ketelbinkie website. Daarnaast kun je er veel terug vinden op internet. Kom je een zwemwedstrijd tegen die nog niet in de agenda staat stuur dan een e-mail naar tc.glsketelbinkie@gmail.com.
 • Je kunt ook aan algemene zwemwedstrijden deelnemen (mits het maar Master zwemwedstrijden zijn). Houd er rekening mee dat bij deze wedstrijden het inschrijven vaak via het wedstrijdsecretariaat verloopt.
 • De keuze in zwemslagen en afstanden verschilt per wedstrijd.
 • Sommige masterwedstrijden stellen tijdslimieten. Check of je tijden voldoen voordat je je inschrijft. Dit kan bij swimrankings van de knzb:
  http://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/zwemmen/ranglijsten/swim_rankings/
Speerpuntwedstrijden
In de wedstrijdagenda op de Ketelbinkie website vind je wedstrijden die zijn aangemerkt als speerpuntwedstrijden. Aan de badrand zullen deze wedstrijden ook vaak genoemd worden. Speerpuntwedstrijden zijn de wedstrijden waar we in de vereniging naar toe trainen. Het trainingsschema over het seizoen heen is erop gericht dat je optimaal voorbereid bent op het moment van een speerpuntwedstrijd.

Inschrijven voor een zwemwedstijd
 • Voor de meeste zwemwedstrijden schrijf je direct in bij en voldoende je de kosten van deelname aan de organisatie. In bijna alle gevallen moet je een starttijd opgeven. Als je die niet (meer) weet kun je deze raadplegen bij de swimrankings van de KNZB (zie boven). Mocht je het daar niet kunnen vinden kun je het navragen bij het wedstrijdsecretariaat via tc.glsketelbinkie@gmail.com.
 • Daarnaast dien je je ook altijd aan te melden voor de zwemwedstrijd via de Ketelbinkie website. Doe dit gelijktijdig (maar minimaal 10 dagen van te voren) zodat het wedstrijdsecretariaat voldoende tijd heeft om je aan te melden bij de KNZB en de noodzakelijke vergunning(en) aan te vragen.
 • Voor zwemwedstrijden waarbij de inschrijving via het wedstrijdsecretariaat verloopt schrijf je je in via de Ketelbinkie website. Geef bij je inschrijving op welke slagen en afstanden je wilt zwemmen. Geef bij je aanmelding via de website ook je voorkeuren voor estafettes op.
 • Door je in te schrijven voor een zwemwedstrijd (via de organisatie of via het wedstrijdsecretariaat) ga je akkoord met het automatisch incasseren van kosten voor deelname die door de vereniging worden gemaakt (zoals bijvoorbeeld: (dag)startvergunning, startboetes, etc.).
 • Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk dat zij zich houden aan de reglementen bij deelname en het zwemmen van alle zwemonderdelen waarvoor hij/zij zich heeft opgegeven. Raadpleeg de trainer bij het samenstellen van je afstanden.
  Let er op dat je voldoende rust inbouwt in je programma. Sommige zwemwedstrijden hebben een hoog tempo en dan lijkt de rust op papier voldoende, maar is deze in de praktijk erg kort. Andere leden of de trainer kunnen je hierover adviseren.
 • Afzegging dient door het lid zelf gedaan te worden, uiterlijk 5 dagen voor aanvang van de wedstrijd. Dit dient altijd schriftelijk te worden gedaan bij de organisatie van de zwemwedstrijd en bij het wedstrijdsecretariaat (tc.glsketelbinkie@gmail.com).
Boetes
Indien een deelnemer zich niet houdt aan de reglementen worden er door de KNZB boetes opgelegd. Deze boetes worden door GLS Ketelbinkie doorberekend aan de deelnemer. Boetes worden opgelegd voor onder andere de volgende zaken:
 • Deelname aan een toernooi zonder (dag- of jaar)startvergunning van de KNZB.
 • Deelname aan een toernooi zonder dat het aangemeld is bij de KNZB (ook wanneer men wel in het bezit is van startvergunning).
 • Deelname aan een internationaal toernooi zonder buitenland vergunning van de KNZB.
 • Het niet (tijdig) afzeggen voor deelname aan een toernooi bij de betreffende toernooi organisatie.
 • Het niet van start gaan bij aangemelde zwemonderdelen.
 • Het niet van start gaan bij aangemelde estafette.
Een zwemwedstrijd zwemmen
Het doel van deelname is natuurlijk de beste prestatie te leveren waar je toe in staat bent. Hieronder een aantal tips om je te helpen goed voorbereid aan een wedstrijd te beginnen, te zwemmen en af te sluiten.
Voorbereiding
 • Neem een aantal zwembroeken/ badpakken mee zodat je tussen afstanden een droge kunt aantrekken. Neem ook twee (of meer) handdoeken mee, een t-shirt, een korte broek en – misschien wel het belangrijkste – slippers!
 • Zorg voor eten en drinken dat je energieniveau aanvult: een banaan, een energiebar of siroop helpen hierbij. Voorkom ‘zwaar’ eten vlak voor of tijdens de wedstrijd en let erop dat je niet teveel suiker binnenkrijgt.
 • Raadpleeg de startlijsten. Vaak zijn deze op voorhand beschikbaar via de website van de organisatie of via de vereniging. Hier kun je op nakijken wanneer je (ongeveer) moet starten.
Tijdens de wedstrijd
 • Inzwemmen! Voorafgaand aan de start van de wedstrijd is er vaak de gelegenheid om in te zwemmen.
  Zwem minimaal 400 meter in een rustig tempo in en maak in elk geval de slagen die je ook gaat zwemmen. Het inzwemmen is bedoeld om je spieren en gewrichten los te maken en je hartslag iets omhoog te brengen, het is zeker niet de bedoeling om moe te worden of jezelf uit te putten. Zwem dus door tot je merkt dat je los bent. Bij veel zwemwedstrijden is er een apart bassin waarin je tussendoor ook kunt inzwemmen.
 • Rekken en strekken. Zowel voor het inzwemmen, maar ook voor het zwemmen van een afstand is het verstandig om even te rekken. Zeker als je enige tijd hebt moeten wachten komen je spieren en gewrichten weer in ruststand.
 • Uitzwemmen. Net zo belangrijk als het inzwemmen is het uitzwemmen. Bij veel zwemwedstrijden is hiervoor een apart bassin beschikbaar. Door het uitzwemmen geef je je lichaam de gelegenheid om rustig de hartslag te verlagen en gecontroleerd af te koelen. Het helpt blessures voorkomen en je bent sneller weer ingezwommen als je later nog een afstand gaat zwemmen.
 • Kleed je warm aan. Je koelt snel af tussen de afstanden door. Een zwembroek of zwempak biedt weinig isolatie en je wilt de opgebouwde warmte niet te snel verliezen. Droog je daarom goed af en trek een t-shirt en korte broek aan. Doe in elk geval slippers aan je voeten, je voetzolen zijn enorme warmte lekken en je raakt heel snel veel warmte kwijt via de grond.
  Laat je niet in de luren leggen door de warmte in het zwembad – het lijkt misschien heel warm, maar het is nog altijd een flink stuk kouder dan je lichaam.
 • Concentreer je en houdt je concentratie vast. Zorg ervoor dat je weet wanneer je weer moet gaan zwemmen zodat je dit niet om de haverklap hoeft na te kijken. Ga tijdig naar je baan toe of neem ergens apart de tijd om je mentaal op je race voor te bereiden. De race visualiseren is een belangrijk hulpmiddel hierbij.
 • Gebruik de coach. Bij veel wedstrijden gaat er een coach van Ketelbinkie mee: een van onze trainers. Spreek vooraf je afstand met je coach door, de punten waar je op moet letten, je tactiek. Dit helpt om alles nog even op een rijtje te zetten.
 • Luister naar het start ritme! Elke official heeft zijn eigen ritme. Sommige geven het startsignaal heel snel, anderen wachten een paar seconden. Luister hier naar voor je eerste race zodat je niet verrast wordt als je op het startblok staat. Een goede start kan je veel tijd schelen op je totale tijd.
 • Een zwemwedstrijd is ingedeeld in leeftijdscategorieën maar je start in tijden. Je zwemt dus mogelijk op hetzelfde moment als iemand die veel jonger of veel ouder is. Houd er ook rekening mee dat ‘net zo snel’ op een langere afstand kan betekenen dat er toch heel wat seconden tussen jou en de anderen kan zitten. Je zwemt tegen jezelf en niet tegen de zwemmers in de banen naast je.
 • Geniet ervan! Eenmaal van het startblok af en in het water kun je alleen nog maar je best doen. Zwem naar je beste vermogen en besef dat je er plezier in hebt. Dan zet je je beste prestatie neer.
 
Voor vragen en/of opmerkingen, spreek ons aan op tijdens een van de trainingen of via tc.glsketelbinkie@gmail.com.
            Trainers & Bestuur GLS Ketelbinkie
Informatie
Tijden en locaties
Maandag - Zwembad West
21.00 - 22.00 uur (gevorderden)

Woensdag - Zwemcentrum Rotterdam (Zuid)
Indraaien vanaf 20:30, 20.45 - 21.50 uur (alle niveaus)

Vrijdag - van Maanenbad
Indraaien vanaf 19:45, 20.00 - 21.00 uur (beginners)
Indraaien vanaf 20:45, 21.00 - 22.00 uur (gevorderden)

Zondag - Zwemcentrum Zuid
Indraaien vanaf 10:45, 11:00 - 12:00 uur (alle niveaus)

We starten altijd vijftien minuten voor de starttijd met rek- en strekoefeningen om warm en los te komen voor de training. De training begint stipt op tijd. Na de training doen we gezellig met elkaar een drankje.

Zwembaden
Van Maanenbad: Van Maanenstraat 8, 3038 CZ Rotterdam
Zwemcentrum Rotterdam: Annie M.G. Schmidtplein 8, 3083 NZ Rotterdam
Zwembad West: Spaanseweg 4, 3028 HW Rotterdam
 
Aantal leden
GLS Ketelbinkie heeft ongeveer 100 leden.
Contributie
De contributie per half seizoen (5 maanden) is afhankelijk van hoe vaak je komt trainen:
Kijk hieronder voor een overzicht. Voltijd studenten krijgen op vertoon van de studentenkaart 25% korting. Deze contributie is exclusief het algemene lidmaatschapsgeld voor de omni: € 17,50 per seizoen.

Per half jaar tarieven 2017-2018
1 keer per week zwemmen € 125,00
2 keer per week zwemmen € 175,00
3 keer per week zwemmen € 208,00
4 keer per week zwemmen € 226,00
Coördinator
Aanmelden of heb je vragen? Neem contact op met Robbart Huijbers via glsketelbinkie@gmail.com.
Meer informatie
Lidmaatschap
Wijzigingen individuele zwemuren
Het wijzigen van je zwemuren kan in overleg met het bestuur. Zij bekijken of er binnen het gevraagde trainingsuur nog ruimte is en overlegt hierover met de trainer(s).  
Beëindigen lidmaatschap
Leden kunnen twee keer per jaar door opzegging hun lidmaatschap beëindigen. Opzeggen moet schriftelijk/per mail en kan twee maal per jaar; per 1 februari en per 1 september. Je opzegging dient uiterlijk één maand voorafgaand aan de opzegdatum bij het secretariaat aanwezig te zijn (dus op 31/12 en 31/7 respectievelijk).  
Wedstrijdvergunning
Jaarstartvergunninghouders moeten, indien ze deze niet willen verlengen, voor 1 december laten weten dat ze de vergunning willen beëindigen.

Organisatie GLS Ketelbinkie
GLS Ketelbinkie is een onafhankelijke vereniging met een eigen bestuur en is aangesloten bij de KNZB, de IGLA en het Landelijk Overleg Homozwemmen. Daarnaast is er een nauwe samenwerkingsband met GLSC Ketelbinkie: de 'omni'. Voor de statuten van de vereniging, klik hier. 

Privacy statement
In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft GLS Ketelbinkie een privacy statement gepubliceerd, dat statement vind je hier

Links Interesse in Ketelbinkie Zwemmen?
Kom vrijblijvend meetrainen op één van onze zwemavonden. De eerste 2 keer trainen zijn gratis, maar meld je van tevoren aan via het aanmeldformulier. De coördinator neem contact met je op.
Interesse in Ketelbinkie zwemmen? Klik hier voor het aanmeldformulier.
Volg ons online